8.letecký deň v Ražňanoch

vložený: 25.08.2002 15:08, upravený: 25.08.2002 15:08, čítaný: 11435x

Hneď zrána začali prichádzať priaznivci letectva v nedeľu 25. augusta 2002 na športové letisko Ražňany, hoci hlavný program leteckého dňa sa mal začať až o jednej popoludní. Pre návštevníkov bol totiž pripravený aj rad sprievodných podujatí, napríklad vyhliadkové lety, statická ukážka leteckej techniky, ukážky práce kynológov, modelárov či ukážky bojového umenia...Vlastný letecký deň otvoril jeho riaditeľ Ing. Jozef Berdis. S príhovormi vystúpili: rektor Vojenskej leteckej akadémie plk. prof. Ing. Miroslav Grega, štátny tajomník Ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácií SR Ing. Michal Balog, prezident Slovenského národného aeroklubu PaedDr. Ján Mikuš a predseda predstavenstva Aeroklubu Sabinov Ing. Kamil Šebián. Potom už mikrofón na komentátorskom poste patril známemu komentátorovi tunajších leteckých dní, Jozefovi Kožárovi, ktorý s oduševnením jemu vlastným sprevádzal divákov každým bodom programu.

Na začiatku letových ukážok sa v Ražňanoch po prvý raz predstavila trojica vyznávačov motorového parglidingu z košického klubu Paramotoring Slovakia so svojimi okrídlencami typu C2 Walkerjet. Air gliders paragliding klub Sabinov sa potom prezentoval ukážkou navijakového štartu kĺzavého padáka. A vzápätí do výšok stúpala "Andula" An-2 pilotovaná Ing. Marcelom Mikulom a Jurajom Dudekom. Na palube viezla parašutistov z Prešova a Spišskej Novej Vsi, ktorí po výskoku demonštrovali svoje umenie pod vedením Milana Kocika a Ivana Garčára. Po riadnom navijakovom štarte vetroňa L-13 Blaník pilotovaného miestnym Jánom Gaľom sa taktiež s Blaníkom prezentoval MVDr. Václav Spišák, ktorý predviedol ukážku riešenia mimoriadnych prípadov za letu. Motorizovanú modifikáciu Blaníka, L-13SW Vivat, predviedol divákom Ing. Slavomír Kožár. A ešte raz osvedčený Blaník a v jeho kabíne Ing. Štefan Roháľ, ktorý ukázal, čo tento vetroň dokáže, ak je vedený istou a skúsenou rukou do akrobatických obratov. Nasledovala dvojica Z-226 pilotovaných Ing. Jozefom Berdisom a Ing. Róbertom Tuptom, ktorí v tesnej skupine "krídlo na krídle" predviedli, aká zaujímavá môže byť letecká ukážka s lietadlami, ktorých akrobatické časy sa už dávno pominuli. Ich presné a bezpečné protismerné pristátie s následným protismerným vzletom a imitáciou vzdušného súboja, to nie sú bežné javy v leteckej prevádzke. Hasičský a záchranný zbor z Prešova pod vedením kpt. Radoslava Lacka za pomoci vrtuľníka Mi-171 leteckého útvaru MV SR uskutočnil ukážku vyslobodzovania zranených z havarovaného vozidla, spojenú so zlaňovaním záchranárov a odvozom zranených. Umenie pilotov letky MV SR mohli diváci sledovať aj počas ukážky hasenia požiaru v ťažko prístupnom teréne.



O všeobecné oživenie slnkom skúšaných divákov sa postarala známa akrobatická skupina Biele Albatrosy. Svojím nízkym príletom z nečakaného smeru divákov prekvapila a vzápätí potešila nádherným leteckým koncertom. Sotva doznel potlesk, už z letiska vzlietala skupina Očovskí Bačovia, no pred jej vlastným vystúpením patrila scéna na oblohe špičkovému akrobatovi Dušanovi Šamkovi. Namiesto lietadla Su-31M (malo technické problémy) predstavil divákom typ Z-526F. Ale ani menej výkonný stroj neovplyvnil kvalitu Šamkovho vystúpenia. Pilot dokázal vydolovať z "efka" a z jeho motora M-137 naprosto všetko, čo sa dalo. Na záver letových ukážok diváci sledovali ladné a precízne lietanie štyroch vetroňov L-13 a štyroch Z-142 zo skupiny Očovskí Bačovia a zoskok prešovského parašutistu Milana Kocika z Blaníka. Program sa ale ešte neskončil. Na svoje si prišli účastníci autogramiády protagonistov leteckého dňa - pilotov zo skupín Biele Albatrosy a Očovskí Bačovia a akrobata Dušana Šamka. Chvíľu predtým nadácia Štefana Baniča z Dallasu, zatúpená pánom Mulíkom, pripravila slávnostné pasovanie na parašutistického rytiera obetavého člena odbočky Slovenského leteckého zväzu Ladislava Platka. Na tomto akte sa zúčastnil aj nositeľ titulu rytier oblohy Imrich Majoroš. Odmenený bol tiež komentátor miestnych leteckých dní Jozef Kožár. Až do večera potom letisko žilo vyhliadkovými letmi, zábavnými atrakciami a rozhovormi priateľov, ktorí sa tu pravidelne stretávajú.



Neopakovateľná atmosféra leteckých dní v Ražňanoch pramení z úsilia ich organizátorov, ktorými sú Aeroklub Sabinov, Vojenská letecká akadémia gen. M. R. Štefánika v Košiciach, Slovenský národný aeroklub, Slovenský letecký zväz - odbočka Prešov a Obecný úrad Ražňany. Sú to samozrejme aj kokrétni ľudia, takí ako Ing. Jozef Berdis, Ing. Kamil Šebián, Ing. Tibor Harčarík, okolo ktorých sa sústreďujú ostatní členovia - Ing.Štefan Roháľ, ktorý bezchybne pripravil celú plochu letiska, MVDr.Václav Spišák - príprava parkoviska a vytýčení, Ing. Slavomír Kožár, Ján Sluvka - riadiaci lietania, Jozef Kožár st. - komentátor a ostatní, ktorí boli ochotní pomôcť umom i činom. Neostáva iné ako dodať, že zásluhou týchto ľudí a celého radu ďalších je tu záruka, že budúci 9.letecký deň v auguste roku 2003 bude dôstojnou oslavou 50. výročia založenia aeroklubu v Ražňanoch.

8.letecký deň v Ražňanoch
Podobné články