Dáni rozšíria skládku pri Sabinove

vložený: 16.11.2010 19:27, upravený: 16.11.2010 19:27, čítaný: 3314x

Firma Marius Pedersen investuje v Ražňanoch. Firma Spoločnosť Šariš, dcéra dánskeho smetiarskeho gigantu Marius Pedersen, plánuje rozširovať skládku odpadov v Ražňanoch v Sabinovskom okrese. Okrem rozšírenia skládky o nové kazety – upravené a izolované priestory na odpady – sa v Ražňanoch uvažuje aj o kompostárni a zbernom dvore s dotrieďovacou linkou. (prevzaté z etrend.sk)Podľa technického námestníka divízie východ Marius Pedersen Milana Mylbachra zatiaľ nie je jasné, či Spoločnosť Šariš pôjde skromnejším variantom so štyrmi kazetami, alebo sa pustí do plného využitia územia s potenciálom 16 skládkových kaziet. Týmto by sa zvýšila životnosť skládky o 60 rokov. „Závisieť to bude od úspešného dotiahnutia nájomných zmlúv na územie,“ dodáva M. Mylbachr.

Firma musí skládku rozširovať, lebo už napĺňa poslednú, tretiu kazetu. Tá by podľa prepočtov mala vystačiť dva roky. Zvyšné dve kazety sú plné, čakajú na rekultiváciu. M. Mylbachr hovorí, že momentálne je celý projekt v schvaľovacej fáze na Ministerstve životného prostredia SR. S výstavbou počíta Marius Pedersen budúci rok, pričom príprava každej kazety bude trvať päť až šesť mesiacov.

Od roku 2012 by sa na skládke mohli spracovávať biologicky rozložiteľné odpady kompostovaním. Od toho istého roku budú mať mestá a obce povinnosť rozložiteľný odpad separovať. Spoločnosť Šariš bude investovať do dotrieďovacej linky v novej hale, čo zmenší skládkovaný objem.

Marius Pedersen predpokladá náklady v najširšom variante vrátane 16 kaziet, kompostárne a dotrieďovacej linky približne 7,236 milióna eur. Podľa M. Mylbachra projekt bude financovať z vlastných zdrojov. Teraz na skládke Ražňany pracujú dvaja stáli zamestnanci. Po rozšírení skládky o kompostáreň a zberný dvor s dotrieďovacou linkou by sa ich tam mohlo zamestnať ďalších šesť.
Dáni rozšíria skládku pri Sabinove
Podobné články