Letecký deň v Ražňanoch zmarilo po desiatich rokoch prvýkrát počasie.

vložený: 23.08.2004 09:52, upravený: 23.08.2004 09:52, čítaný: 6420x

picture"Ďalšiu akciu pravdepodobne poistíme proti počasiu, rozmýšľal som nad tým celé dopoludnie," povedal nám organizátor Leteckého dňa v Ražňanoch Jozef Berdis. Desiaty ročník leteckého podujatia museli práve kvôli nepriazni počasia zbaviť najatraktívnejšej časti. Nad Ražňanmi sa v nedeľu kvôli dažďu a vetru nelietalo. Tí, čo napriek upršanej nedeli prišli, obdivovali aspoň ultraľahké lietadlá, ktoré na východ doleteli z celého Slovenska i Čiech. picture "Museli sme odložiť ukážky všeobecného a vojnového letectva. Všetko bolo pripravené, po absolútne vzorovej spolupráci s vojskom to nevyšlo," skonštatoval sklamaný Berdis. Letci z Aeroklubu Sabinov desiaty ročník pripravovali celý rok. Dlhodobé predpovede počasia aj skúsenosti z minulých rokov hovorili o tom, že predposledný augustový víkend pršať nemalo. V uplynulých desiatich ročníkoch (vrátane nultého) prognózy meteorológov vyšli.

Počasie návštevníkom jubilejného leteckého dňa nedoprialo pohľad na vojenské vrtuľníky Mi 24, prvýkrát mala do Ražňan priletieť aj nadzvuková stíhačka MIG 29 zo Sliača. "Nadzvukové bojové lietadlo tu bolo naposledy pred 40 rokmi, bol som ešte chlapec."

Organizátori investovali do prípravy dňa veľa času aj prostriedkov. Že sa podobné situácie na leteckých dňoch stávajú, potvrdil český pilot ultraľahkého lietadla a inštruktor lietania Martin Šramka. Do Ražňan priletel z Benešova pod Prahou. "Mám za sebou mraky zletov, aj toto sa stáva. Počasie sa naplánovať nedá."
Letecký deň v Ražňanoch zmarilo po desiatich rokoch prvýkrát počasie.
Podobné články