Mal Dušan Šamko nehodu ?

vložený: 09.10.2005 13:11, upravený: 09.10.2005 13:11, čítaný: 6956x

Mladí Košičania na starej škodovke sa zrazili z lietadlom! K nehode došlo v pondelok predpoludním a nad posádkou automobilu i pilotom "turbočmeliaka" stál anjel strážny. "Bolo to čosi neskutočné. Šli sme z Čane a chystali sme sa pozrieť známych v Novom Salaši. Po ceste sme však dostali správu, že sa musíme rýchlo vrátiť. Tak sme zišli pri Nižnej Myšli z hlavnej cesty na bočnú výpadovku. Priateľ poznamenal, že tam bolo kedysi letisko, ale nevideli sme žiadne označenie. Keď sme zbadali zaparkované dodávky, rozhodli sme sa otočiť a práve vtedy sme zacítili náraz. Nevedeli sme, čo sa deje. Až keď sme vystúpili z auta, zistili sme, že nás zachytilo lietadlo. Mimochodom, dve sekundy predtým priateľ poznamenal, že snáď žiadne nebude práve pristávať," hovorí 28-ročná Košičanka Viktória Benáková (na snímke). V aute bola so svojím snúbencom, s ktorým sa budú v sobotu brať...

Ku kurióznej zrážke Škody 105 s lietadlom ZET 37 T došlo v pondelok presne o desiatej hodine. Ako informovala policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová, automobil odbočil na neoznačenú letiskovú pristávaciu plochu pre poľnohospodárske práce v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie a zrazil sa s lietadlom, ktoré práve pristávalo. Lietadlo ľavým kolesom zachytilo strechu zeleného vozidla, ktoré splývalo z okolím. Vznikla na ňom desaťtisícová škoda, k poškodeniu lietadla nedošlo. Skúsenému pilotovi Dušanovi Šamkovi sa našťastie podarilo situáciu zvládnuť tak, že následky pre obe strany boli zanedbateľné.

"Je to nepríjemná záležitosť. Našťastie to dopadlo takto. Horšiemu som zabránil v poslednej chvíli. Bol som už v takej fáze letu, meter a pol nad zemou, tesne pred kontaktom s pristávacou plochou, že sa tam nedalo veľa narobiť... Pre mňa sa to skončilo relatívne dobre, lietadlo je nepoškodené. Našťastie, ani ľuďom v aute sa nestalo nič. Rozbilo sa im predné sklo a trochu vydulo strechu. Aj ja som sa v prvej chvíli zľakol, či to nedopadne horšie. Myslel som hneď na tých ľudí v aute, nevedel som najprv, koľko ich je. Či jeden, alebo viacerí, vedel som, že určite tam bude aspoň šofér," povedal nám včera už s úsmevom Dušan Šamko.

Ako podotkol, mohlo to dopadnúť oveľa-oveľa horšie. Tak pre auto a jeho posádku, ale aj pre neho samotného, pretože lietadlo sa mohlo stočiť a preklopiť na motor. Vo výške meter a pol už toho veľa síce nenamanévrujEte, no snúbenci mali pri kolízii veľké šťastie. Lietadlo totiž pilotoval špičkový akrobatický pilot, ktorý má už čosi nalietané.

"Keď z nás všetko to napätie opadlo, tak sme si dokonca vzájomne zavtipkovali. Snúbenci sa smiali, že im nikto v poisťovni neuverí, že sa zrazili s lietadlom," prezradil Dušan Šamko.

reba poznamenať, že auto sa na pristávaciu dráhu lietadiel pre poľnohospodárskej práce dostalo aj vďaka tomu, že akísi kmíni odniesli do zberných surovín označenie, bránu aj závoru zapustenú v betónovej základni! Posádka auta si pritom pristávajúce lietadlo vôbec nevšimla, v spätnom zrkadle ho nebolo vidieť.

"Celé nám to došlo, až keď sme vystúpili. Boli sme šokovaní, ale šťastní, že sa nám v podstate nič nestalo. Stres rýchlo vystriedal pocit šťastia, že sme v poriadku. Moje prvé slová boli, či sa ma snúbenec Daniel chce ešte pred svadbou zbaviť... a začali sme sa z toho smiať," dodala Viktória, ktorá dosiaľ nebola účastníkom žiadnej nehody. Vie, že sa druhýkrát narodila, pretože keby letelo lietadlo iba o čosi nižšie, mohol mať ich vzájomný stret aj tragické následky...

redaktor: V podstate mala posádka škodovky štastie len v tom, že v tom lietadle sedel Dušan Šamko, o ktorom predpokladáme, že ide o majstra sveta v akrobatickom lietaní, ktorý pravidelne vystupuje na leteckých dňoch v Ražňanoch. Pri jeho pilotných skúsenostiach, by som si určite do tej škodovky možno sadol aj ja, a bez obáv :-)

Mal Dušan Šamko nehodu ?
Podobné články