Malý potok v Ražňanoch zaplavuje záhrady pri každom daždi

vložený: 22.08.2005 09:31, upravený: 22.08.2005 09:31, čítaný: 3372x

Osemdesiatdvaročná babka Anna Kišeľová si postavila so svojim teraz už nebohým manželom pred rokmi rodinný dom v Ražňanoch. Popri množstve roboty na stavbe domu musela zvládať aj ťažkú prácu v poľnohospodárskom družstve a starostlivosť o deti. Vychovala ich šesť. Dnes sú to už dospelí ľudia, majú svoje rodiny.Jeden z nich, syn Miroslav a jeho manželka zostali bývať v rodičovskom dome. Vychovávajú päť detí. Keďže v súčasnosti sú životné náklady vysoké a zárobky nízke, dom si postupne opravujú a zveľaďujú. Neuveriteľné problémy im však robí miestny potok, ktorý tečie neďaleko domu. Pretože je znečistený a zanesený pri každom silnejšom daždi sa vylieva zo svojho koryta. Zaplavuje im nielen záhradu, ale aj rodinný dom. "Pri každej búrke nám zaplaví záhradu, studňu, pivnicu aj dom. Úrodu zo záhrady nemáme žiadnu. Nedávno syn zasadil ovocné stromčeky, voda ich však vzala," tvrdí Anna Kišeľová. Podľa nej donedávna takéto problémy vôbec nemali. Spomínané problémy pretrvávajú od veľkej povodne spred piatich rokov. "Dovtedy sa nám nikdy nevylievalo. Mali sme sucho na záhrade aj v pivnici." Po nedávnych dlhotrvajúcich dažďoch im museli hasiči vyťahať vodu zo studne. Následne ju čistili a dezinfikovali.

Najväčší problém je však v tom, že časté záplavy spôsobili namoknutie základov a muriva domu. Steny v izbách plesnivejú. "Žiadali sme obec o vyčistenie a prehĺbenie potoka. Povedali nám, že s tým musíme urobiť niečo sami, obec vraj nemá peniaze. Pritom pozemky pozdĺž potoka sú v súkromnom vlastníctve a my nemôžeme vstupovať na cudzí pozemok ," vraví Mária Kišeľová. Myslí si, že koryto by obec mohla vyčistiť aj v rámci malých obecných služieb. "Na to nie sú potrebné ani peniaze, stačí dať nezamestnaným do rúk lopaty."

Zástupca starostu obce Ražňany Ondrej Leššo tvrdí, že obec nie je vlastníkom toku a preto doň nemôže zasahovať. "Ak by sme niečo poškodili, obec by znášala následky," dodáva. Vlastníkom potoka je Slovenský vodohospodársky podnik, odštepný závod Košice, Povodie Hornádu a Bodvy. Riaditeľ závodu Jozef Prosba tvrdí, že podľa vodného zákona sú vlastníci pobrežných pozemkov povinní zabezpečiť plynulý odtok vody v koryte, čiže vyčistiť ho. Napriek tomuto faktu a aj množstvu práce, s ktorou momentálne zápasia pracovníci spomínaného podniku v súvislosti s rozsiahlymi záplavami v Prešovskom a Košickom kraji, na našu žiadosť vyslal riaditeľ J. Prosba do Ražnian svojich spolupracovníkov. "Áno, potvrdili mi, že koryto je zanesené. Je potrebné ho na niektorých miestach prehĺbiť. Po protipovodňových opatreniach v miestach, ktoré boli najviac postihnuté ostatnými záplavami, príde na rad aj potok v Ražňanoch," dodal riaditeľ.

Malý potok v Ražňanoch zaplavuje záhrady pri každom daždi
Podobné články