Unikátny archeologický nález v Ražňanoch

vložený: 09.07.2009 20:07, upravený: 09.07.2009 20:07, čítaný: 6658x

(Zdroj: ČTK) Archeológovia objavili pri obci Ražňany na východnom Slovensku unikátne stopy pravdepodobne rímskej kamennej stavby. Jedinečný nález, starý vyše 1600 rokov, bol pravdepodobne súčasťou sídla kráľa Vandalov. Ak sa predpoklady archeológov potvrdia, bude to vôbec najsevernejšie položená rímska stavba v strednej Európe, povedal archeológ Marián Vizdal."Objavili sme zatiaľ najmä rímske škridle, sivú rímsku keramiku, vek predmetov odhadujeme na prelom 3. a 4. storočia," uviedol Vizdal. Ťažké škridle podľa Vizdala dokazujú, že v lokalite sa musela nachádzať masívna murovaná stavba. Vandali však stavebné techniky, ako je vypaľovanie škridiel či murovanie s maltou, neovládali. Stavba by sa mohla podobať provinčným sídlam z mladšej doby rímskej, poznamenal Vizdal.

Prečo Rimania stavali sídlo pre cudzieho kráľa stovky kilometrov od vlastného územia, nie je zatiaľ podľa Vizdala zrejmé. Vandalský kráľ bol pravdepodobne voči rímskemu impériu lojálny a umožňoval napríklad bezpečné obchodovanie so severnejšími oblasťami. Panovník tiež mohol byť v istej dobe ich vojenským spojencom. Mohlo však tiež ísť aj o prispôsobovanie sa vyspelejšiemu životnému štýlu, poznamenal ďalší archeológ Anton Karabinoš.

Nález podľa Karabinoša môže súvisieť s dávnejším objavom veľmi bohatého hrobu v blízkej obci Ostrovany. Hrob objavili v 18. storočí, pod zemou sa nachádzali zlaté ozdoby, sklenené nádoby a ďalšie predmety. Pôvodne sa predpokladalo, že ide o viacero hrobov germánskych náčelníkov. Najnovšie výskumy však podľa Karabinoša naznačujú, že môže ísť o jediný hrob kráľa Vandalov, ktorí boli jedným z germánskych kmeňov.

Archeológovia začali s výskumom v uplynulých týždňoch, predbežne by v lokalite mali kopať tri sezóny. Výskum jedinečnej lokality je hradený zo sponzorských peňazí.

Rímske stavby na Slovensku objavili už aj v minulosti. Všetky sa však zatiaľ nachádzajú na juhozápadnom Slovensku, len niekoľko desiatok kilometrov od Dunaja, kadiaľ hranice niekdajšej rímskej ríše prechádzali. Známe sú napríklad náleziská v Iži, Rusovciach, Stupave, Veľkom Kýre a na ďalších miestach.
Unikátny archeologický nález v Ražňanoch
Podobné články