V Ražňanoch mali po rokoch znova Čerešňobranie

vložený: 11.07.2012 12:14, upravený: 11.07.2012 12:14, čítaný: 3972x

Po niekoľkoročnej prestávke v Ražňanoch znova oživili tradíciu kultúrno-spoločenského podujatia Čerešňobrania. Príznačný názov vznikol z dôvodu, že miestnych kedysi susedia z okolitých obcí volali „Hoľangare“. Základ slova tvorený v šarišskom ekvivalente znamená nedozreté ovocie. Ražňany sú známe množstvom čerešní v obci, ktoré dozrievali ako prvé v okolí. Zdroj: Korzár

RAŽŇANY. Cieľom podujatia v Ražňanoch (okres Sabinov) bola najmä stretávka miestnych a rodákov z obce. Z celého Slovenska, i z Čiech, prišlo späť do rodnej dediny okolo 150 ľudí.

„Chceli sme, aby si zaspomínali na časy, keď tu vyrastali,“ uviedol poslanec zastupiteľstva Martin Kolarčík (Smer). Zámer sa im vydaril.

Viktora Nehilu, ktorý sa z obce presťahoval do neďalekých  Šarišských Michalian, sme zastihli pri prezeraní historických fotografií na výstave v kaštieli. „Pozerám, či niekoho nespoznám,“ povedal nám. Akciu pochvaľoval: „Stretol som tu dnes rodákov, s ktorými som sa päťdesiat rokov nevidel.“

Podľa starostu Radovana Rokošného (SDKÚ) bolo práve toto ich zámerom: „Kedysi tu bolo veľa čerešní, ľudia sa tým živili. Myšlienka na návrat k tradícii skrsla u nášho duchovného otca Pavla. Dnes je u nás tých čerešní menej, ale ľudia si pamätajú a veľmi radi sa stretávajú pri tejto príležitosti. To bol aj dôvod, prečo sme tu prišli. Postretávať sa, porozprávať sa a poďakovať sa za spoluprácu. Je to pre nás veľmi dôležité, stretnutia sú nadovšetko.“

 

Zabávali sa do rána

 

Program situovaný do času zberu červeného ovocia bol bohatý. Začal sa v sobotu popoludní slávnostnou svätou omšou.

V budove cirkevnej základnej školy premietali záznam z tohtoročnej veľkonočnej živej Krížovej cesty, ktorú zorganizovali v obci.

V kaštieli boli okrem výstavy fotografií zaznamenávajúcich históriu obce inštalované aj exponáty z dobových krojov, tradičného náradia, pracovných nástrojov či nábytku.

Na ochutnávku boli pripravené tradičné koláče. Pre všetkých najlepší miestni kuchári pripravili chutný guláš.

Súčasťou bol kultúrny program, na ktorom sa predstavili najmä najmenší. Úspech zožali nielen malí folkloristi z Hoľangy, ktorých vedie šéf súboru Sabinovčan Miro Fabián, ale aj chytrí tanečníci country, spoločenských tancov, karatisti, hudobné talenty i cirkevný zbor. Večer zábava pokračovala. Do tanca hrala country skupina Samiskupi a ľudová hudba.



Čítajte viac: http://sabinov.korzar.sme.sk/c/6441339/v-raznanoch-mali-po-rokoch-znova-ceresnobranie.html#ixzz20J8WTnmI

Fotogaléria k článku

V Ražňanoch mali po rokoch znova Čerešňobranie
Podobné články