Vzdušné súboje počas vojny nad Ražňanami

vložený: 06.10.2002 15:06, upravený: 06.10.2002 15:06, čítaný: 8493x

Aby slovenské velenie zabránilo poľským prieskumným letom nad územím východného Slovenska, presunulo na poľné letiská Ňaršany (dnešné Ražňany) a Kamenica nad Cirochou lietadlá Avia B-534. Čoskoro došlo k prvému stretu s poľským letectvom.Poľský prieskumný stroj Lublin R-XIII D, pilotovaný poručíkom Edwardom Poradom a kapitánom Marianom Piaseckim, prenikol šiesteho septembra až do priestoru severozápadne od Prešova. Proti nemu vyštartoval trojčlenný roj Avií. Pilotovali ich rotník František Hanovec a desiatnici Martin Žiaran a Viliam Jaloviar. Poľské lietadlo bolo po krátkom súboji zasiahnuté streľbou a horiace dopadlo na zem v katastri obce Ostrovany. Obaja členovia jeho osádky zahynuli.


obr.2: Avia B-534 ako model pre MS FLIGHT SIMULATOR


Slovenské lietadlá z letiska Vinné sprevádzali nemecké Stuky, ktoré bombardovali deviateho septembra ciele v južnom Poľsku pri Ľvove. Avia B-534 čatníka Viliama Grúňa bola pravdepodobne streľbou protivzdušnej obrany poškodená. Pilot s poškodeným lietadlom pristál za frontovou čiarou a bol zajatý. Po troch dňoch sa mu však podarilo zo zajatia uniknúť, dostať sa k prvosledovým nemeckým jednotkám a neskôr k svojej letke.


obr.3: Historická fotografia B-534-ky

Na záver prosím všetkých, ktorí vlastnia materiály či už z histórie, alebo súčasnosti Ražňian aby ma kontaktovali, prípadne navštívili osobne. Vopred Vám všetkým ďakujem.

Vzdušné súboje počas vojny nad Ražňanami
Podobné články