Zdravotne postihnutí majú vlastné bezbariérové priestory

vložený: 19.06.2007 15:13, upravený: 19.06.2007 15:13, čítaný: 2950x

(Janka Štefková, Korzár) Mária Sirotňáková z Ražnian v Sabinovskom okrese je profesionálna čipkárka. Je zdravotne postihnutá - má detskú mozgovú obrnu a preto pre ňu nie je ľahké si nájsť prácu. Čoskoro ju však môže nájsť v novovybudovaných bezbariérových priestoroch na Masarykovej ulici v Prešove, kde vzniklo Stredisko pracovnej a sociálnej rehabilitácie.„Nemám motorické schopnosti také, ako zdraví ľudia. Chcela by som si tu nájsť prácu. Som rada, že tu môžem propagovať svoje výrobky," prezradila Mária, ktorá napriek svojim zdravotným problémom nemá problém sadnúť do auta a šoférovať.


„Pre mňa otvorenie strediska znamená veľmi veľa. Môžem sa tu poradiť, keď niečo neviem, ako napríklad aj teraz," povedala nám Anna Dvorčanová z Domu sociálnych služieb v Prešove.


Súčasťou strediska je galéria Abilympiáda. Slúži na vystavovanie a predaj výrobkov, ktoré vytvorili postihnutí ľudia. „Na tomto mieste budú zdravotne postihnutí ľudia prezentovať svoje umelecké diela a schopnosti," povedal predseda Združenia zdravotne postihnutých v Prešove Boris Klohna. Postihnutí ľudia sa tu budú stretávať, vymieňať si skúsenosti a neskôr sa tu môžu niektorí aj zamestnať.


Stredisko vzniklo v objekte, ktorý pôvodne slúžil ako vojenské sprchy. „Bolo naším snom získať pre zdravotne postihnutých väčší bezbariérový priestor. Financie sme získali zo Spojených holandských nadácií, fondu sociálneho rozvoja, z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a od súkromných spoločností. Zatiaľ sme tu preinvestovali 2,1 milióna."


Ako B. Klohna ďalej uviedol, ich cieľom je vytvoriť na začiatku aspoň štyri pracovné miesta a postupne ich počet zvýšiť na desať.


Aj Košičanku Marcelu Franekovú potešilo, že v metropole Šariša vzniklo centrum pre zdravotne postihnutých ľudí. „Oceňujem to, že sa máme kde stretávať, v Košiciach nič také nemáme," povedala.


Prácu si hľadať nebude, lebo je zamestnaná. Aj napriek tomu sú však veci, ktoré ju trápia. „Sú to bariéry v ľudskom myslení, ktoré sa odbúrávajú veľmi ťažko."
Zdravotne postihnutí majú vlastné bezbariérové priestory
Podobné články