Hrdí obyvatelia Ražnian: Na našich Vandalov sme pyšní!

vložený: 10.07.2009 13:50, upravený: 10.07.2009 13:50, čítaný: 6898x

V obci sa tešia zo vzácnych objavov a očakávajú prílev turistov. Majú v sebe krv Vandalov? Obyvatelia Ražnian (okr. Sabinov) žijú na území, ktoré kedysi obývali príslušníci starogermánskeho kmeňa. (zdroj: Cas.sk)Na nález hrobu kráľa Vandalov neďaleko ich dediny sú pritom patrične hrdí. Obyvateľov obce stredajší oznam archeológov prekvapil. „Je to určite zaujímavé. Nejde len o Vandalov, ale aj o to, že až tak ďaleko na sever od starovekého Ríma postavili Rimania pre nich osadu,“ myslia si Milan (15), Ján (15), Martin (18) a Terézia (18). „Je len dobré, že už 1 400 rokov pred nami tu niekto býval,“ tešia sa z objavu mladí Ražňanci.

Na starovekých osídlencov je patrične hrdý aj starosta obce Dušan Eliáš. „Je to pre našu dedinu česť, že sa tu objavili také vzácne nálezy,“ podotkol starosta. Keďže ide o výnimočný archeologický objav, dohodol sa s historikmi, že obec im bude pri bádaní pomáhať. „Navštívili nás ešte predtým, ako začali odkrývať starovekú osadu. Predbežne sme sa dohodli, že im budeme čiastočne kompenzovať finančné náklady. Musí to však schváliť aj obecné zastupiteľstvo,“ vysvetľuje starosta. Podľa neho je dôležité, aby sa vykopávky zachovali.

„Iste by tak Ražňany vošli viac do povedomia ľudí na celom Slovensku a mohlo by to pritiahnuť aj turistov,“ očakáva D. Eliáš. Na objav sú pyšní aj archeológovia, ktorí vďaka leteckým záberom zistili, že pod zemou v blízkosti Ražnian sa niečo skrýva. Zatiaľ našli zvyšky osady a tiež kamenie, o ktorom predpokladajú, že kedysi bolo časťou mohyly vandalského kráľa a malo slúžiť aj ako ochrana pred vykrádačmi a divokou zverou. Na nálezisku budú pracovať ešte niekoľko týždňov.

Vandali dobyli Rím

Vandali boli východogermánskym kmeňom. Objavili sa okolo roku 100 pred Kristom. Sídlili v Jutsku (dnešné Dánsko) a na dolnom toku Odry. Na východné Slovensko prišli okolo roku 200 n. l. a v roku 406 odtiahli s Kvádmi. V tom istom roku vylúpili rímsku Galiu a o tri roky neskôr vpadli do Hispánie. V roku 455 vyplienili Rím a odtiaľ pravdepodobne vzniklo označenie vandalstvo. V roku 534 bola ríša Vandalov dobytá a pripojená k Byzancii.
Hrdí obyvatelia Ražnian: Na našich Vandalov sme pyšní!
Podobné články