Oblohu nad Ražňanami v nedeľu zaplnia lietadlá

vložený: 19.08.2005 00:25, upravený: 19.08.2005 00:25, čítaný: 3734x

Na letisku v Ražňanoch neďaleko Sabinova bude v nedeľu jedenásty Letecký deň. Organizuje ho občianske združenia Aeroklub letisko Ražňany."Trochu som rozladený z toho počasie, ale verím, že do piatku sa ustáli. V tomto období býva stabilné počasie," poznamenal riaditeľ Leteckého dňa Jozef Berdis (na snímke). Vlani musela byť akcia zrušená, organizátori však veria, že história sa opakovať nebude.

Pre divákov nachytali viacero zaujímavostí. "Po ročnom jednaní s vojakmi sa nám podarilo dohodnúť vystúpenie vojenského letectva. Zlatým klincom Leteckého dňa by mali byť ukážky letu nadzvukového bojového lietadla Mig 29, ktoré bude v Ražňamoch prvý raz. Vrcholné letecké ukážky na tomto stroji predvedú piloti Vzdušných síl Slovenskej republiky," povedal J. Berdis.

Ďalším lákadlom má byť letecká akrobacia na Albatrose L - 39, či ukážky hasenia požiaru vrtuľníkom MI - 171 a zlaňovania a záchranných prác vojenským vrtuľníkom MI-17. "Program je rozdelený do troch hlavných blokov. Prvým je aeroklubové lietanie, druhým vystúpenie vojenského letectva, tretím ultraľahké lietanie," upresnil J. Berdis.

Program v Ražňanoch bude prebiehať od 13. do 16. hodiny. Počas celého dňa, ale aj počas soboty, sa bude môcť verejnosť zúčastniť vyhliadkových letov. Z ďalších atrakcií Leteckého dňa možno spomenúť leteckú akrobaciu špičkového pilota Dušana Šamka, skupinovú zlietanosť na bezmotorových lietadlách v podaní skupiny Očovskí bačovia, či tunajšieho dua Jozef Berdis a Róbert Tupta (Aeroklub Prešov), ktoré si dalo názov Šarišanci a predvedie ukážky zohranosti strojov na oblohe, ako aj vzdušného súboja. Hasenie požiaru bude demonštrovať aj Turbočmelák Z-37 T. "Ukážky hasenia sme mali aj po iné roky, no teraz je to zvlášť aktuálne, kvôli Tatrám," uviedol J. Berdis. Oblohu bude ďalej brázdiť svojou akrobaciou bezmotorový Blaník, mikro- a ultraľahké lietadlá či akrobatické motorové lietadlo Z-142.

Okrem programu na nebi sú pripravené aj sprievodné akcie na zemi. Deti si prídu na svoje pri motokárach a autíčkach, ukážkach letecko-modelárskej činnosti, kynológov či bojového umenia ju-jitsu. Od 12. hodiny budú prítomných zabávať Mloci, po 16.30 zas prídu na rad pivné súťaže.

Príprava Leteckého dňa trvá podľa slov jeho riaditeľa vyše roka. Organizátori musia splniť viacero prísnych kritérií. Napríklad lietadlá nesmú letieť nad priestorom, v ktorom sa nachádzajú diváci. Podľa Berdisa je po technickej stránke všetko zabezpečené. Okrem bezpečnostných opatrení je pripravené bezplatné parkovanie na priľahlých strniskách, občerstvenie a sprievodný program. 11. Letecký deň by mali otvoriť hromadným zoskokom parašutisti.

Oblohu nad Ražňanami v nedeľu zaplnia lietadlá
Podobné články