Ešte raz o Štefanovi Onderčovi

vložený: 20.01.2008 18:47, upravený: 20.01.2008 18:47, čítaný: 2970x

Tak pekne vedel hovoriť, ponúkať. Na tribúne vedel rečniť celkom tak ako Andrej Hlinka. Najkrajšie prirovnanie Onderču je: „šarišský Hlinka“ . Čím bol Hlinka pre Liptov, tým bol Onderčo pre Šariš. Onderčo bol ľudákom, ako ním bol Hlinka. Vý­chodné Slovensko bez Onderču v boji proti maco­che Prahe si nemožno predstaviť. Onderčom bola zorganizovaná Hlinková Slovenská Ľudová Strana, /HSĽS/, on bol jej stĺpom v Šariši a na východe až po Užhrad, on bol pravou rukou Hlinkovou na východnom Slovensku. Do ktorých miest a obcí sa Hlinka nestačil dostať, do tých vyslal najcen­nejšiu náhradu, ktorú mal - Onderču.

HSĽS vybrala a svojimi voličmi dala Onderču zvoliť za poslanca.

Poslanec  Štefan Onderčo bol jedným z najsú­cejších ľudáckych poslancov. On bol za HSĽS  vo výbore zahranično-politickom. Keď sa v pražskom Sneme na rečníckom programe objavilo jeho meno, všetky sedadlá sa zaplnili. Poslanci si chceli vypočuť reč predvídavého politika Onderču, kto­rý vedel Prahe predpovedať, že ak vláda nepres­tane na Slovákoch páchať krivdy, zničí ČSR. To sa splnilo roku 1939. Veru ťažko nám bolo zadovážiť podobizeň náš­ho šarišského Hlinku. Námah sme sa neľakali, le­bo poslanec Onderčo si toho zaslúži. Veď celý svoj život nás bránil proti surovým Maďarom a ešte horším Čechom. Šarišania, pamätajme v modlitbách na dušu Štefana Onderču, najvynikajúcejšieho šarišského kňaza - národovca všetkých čias!

Dp. Onderčo, poslanec rečnil na tribúne.

Istý mičurák skákal mu do reči. Urobil to viac­krát, ale nikto si ho nevšimol. Ženičku Pribulovú z Lúčky, vernú a zápalistú ľudáčku to dohnevalo že nikto mu nevie zavreť ústa, nuž ona zavola­la: "Chlopi, pusce me, ket vy mu neznače papuľu zavrec, ta ja mu to spravím!"

Dp. Onderčo sa usmial a povedal:  "Pribulová, uspokojte sa!  Ja by som mu už bol odpovedal, ke­by bol hovoril múdro. Ale či mu pred toľkými ľu­ďmi môžem dokázať, že je hlúpy?"

Zástup sa zasmial a rušiteľ hľadal dieru, ka­de ufujazdiť.

Zdroj: FUGA, F. Slovenská Otčina
Ešte raz o Štefanovi Onderčovi
Podobné články