Napriek horúcemu počasiu piloti leteckú súťaž dokončili

vložený: 02.08.2005 08:06, upravený: 02.08.2005 08:06, čítaný: 3037x

PREŠOVSKÝ KORZÁR: Na letisku v Ražňanoch (okres Sabinov) včera vyvrcholil Šarišcup 2005 Gliding. Súťaž v lietaní bezmotorových lietadiel, ktorá je zároveň Slovenským pohárom, zorganizoval sabinovský aeroklub v spolupráci s kolegami z Poľska. Lietalo sa od minulej soboty každý deň.Vzhľadom na poveternostné podmienky však boli uznané len dve disciplíny," uviedol pre Korzár hlavný rozhodca Rastislav Arvay. So súťažou je ale spokojný. „Čo sa týka kvality, tak došla slovenská špička plachtárskeho lietania, ale aj začiatočníci." Ako vysvetlil, najlepší piloti majú nalietaných v priemere 30-tisíc kilometrov, kým amatéri počítajú kilometre v stovkách. Na Šarišcup 2005 Gliding prišlo vyše 30 posádok, medzi nimi aj Poliaci. Hlavný rozhodca nám sprostredkoval aj výsledky súťaže. V klubovej triede si najlepšie počínal Maroš Divok zo Spišskej Novej Vsi pred krajanom Ivanom Žiškom a Popradčanom Miroslavom Stejskalom. Vo voľnej triede získali všetky medaily letci z Martina. Prvý bol Tibor Frátrik, druhý Branislav Jesenský a tretí Miroslav Balga.

Aby sme videli, ako sa vyvíjali jednotlivé letové dni, nahliadli sme do denníka podujatia Šarišcup 2005 Gliding. Po tréningových dňoch sa od 23. 7. išlo naostro. O otvorení a o prvom letovom dni sme už v Korzári informovali. Na druhý deň ráno bolo slnečno, fúkal vietor z juhu o rýchlosti 2 metre za sekundu. Prijateľné podmienky sa však zhoršili: „Medzičasom sa z juhu nasúva front a základne klesajú smerom na východ až do výšky 300 m. Piloti sa otáčajú na prvom ramene a vracajú späť na letisko. Po pristátí všetkých vetroňov máme na letisku malú prehánku (jemné pokropenie), počas ktorej sa stihlo všetko uložiť do hangáru..." Štvrtý deň: „Očakávame prechod studeného frontu, a tak posúvame brífing na 11.00 a štarty na 13.00. Na prekvapenie sa počasie zlepšuje, a tak vyberáme trať na severovýchod. Počasie nakoniec vyšlo a disciplína v klubovej trati je platná." Pri piatom dni nás zaujala táto poznámka: „Trať obleteli traja súťažiaci z klubovej triedy, z voľnej triedy nikto. Ostatní pristáli v poli alebo na letisku. Posledný transport dorazil 30 minút po polnoci. Pilot Marek Mikula pristál najďalej od letiska a je adept na cenu Zlatý tranďák."

Počas šiesteho dňa stanovenú trať nikto nepreletel, siedmy deň priniesol veľké horúčavy, ktoré pilotov sprevádzali až do konca celého podujatia.

Napriek horúcemu počasiu piloti leteckú súťaž dokončili
Podobné články